Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn

20 juni 2019

De kan vinna Årets Konditor 2019

Uttagningen till finalen av Årets Konditor 2019 är avgjord och fem av landets bästa konditorer har tagit sig vidare till finalen som avgörs den 10–11 oktober. Genom att ta inspiration från de fyra elementen eld, jord, luft och vatten ska finalisterna göra upp om den prestigefyllda titeln Årets Konditor 2019, tillika Svensk Mästare för professionella konditorer.

Nu står fem av Sveriges skickligaste konditorer klara inför höstens final av Årets Konditor som avgörs den 10–11 oktober. Tävlingen har funnits sedan 1988 och i enlighet med traditionen präglas den även i år av ett noga utvalt tema. I år är temat som ska inspirera konditorerna De Fyra Elementen, alltså eld, jord, luft och vatten. Utifrån temat ska finalisterna under tidspress kreera bakverk som håller hög smakprecision, estetisk och kreativ höjd samt visar på teknisk skicklighet.

”Jag slutar aldrig imponeras av den fantasi och kreativitet som syns och smakar i konditorernas fantastiska kreationer. Årets tema är minst sagt en utmaning för de deltagande och jag ser fram emot att se hur våra finalister kommer tolka och inspireras av de fyra elementen. Jag övertygad att vi får se magi när vi träffar konditorerna under finaldagarna”, säger Martin Lundell, VD för arrangören Sveriges bagare & konditorer.

Tävlingen Årets Konditor arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och avgörs under två dagar på Bak – och Chokladfestivalen vid Stockholmsmässan. Under finaldagarna kommer publiken få följa när de tre olika delmomenten skapas, avsmakas och bedöms. I årets tävling ska finalisterna skapa fyra tårtor vilka totalt ska räcka till 40 personer, samt ytterligare en tiobitarstårta till juryn. De ska även presentera ett mignardisefat med fyra olika komponenter; två petit fourer samt två olika praliner. Totalt ska 28 stycken petit fourer och praliner tillverkas. Slutligen ska finalisterna presentera en tallriksdessert med tio stycken desserter. Allt uppdukat i ett eget designat ”skyltfönster”.

Under finalen kommer en expertsoffa finnas där bland annat Årets Konditor 2010 och stjärnkonditorn Roy Fares finns på plats för att livedemonstrera och även kontinuerligt kommentera finalen. Bidragen bedöms av en smak- och metodjury med juryordförande Cecilia Andersson, som även är ordförande för föreningen ÅK, i spetsen.

 

Här är finalisterna i Årets Konditor 2019:

Claudia Chindea är från Göteborg och jobbar på Cederleüfs & Svenheimers bageri och konditori
Isabella Westergren är från Bollnäs och jobbar på Hotell At Six i Stockholm
Jimmy Wollberg är från Göteborg och jobbar på Berzelii Choklad
Joel Lindqvist är från Varberg och driver Mat- och Chokladstudion i Malmö
Sara Nilsson är från Hedemora och jobbar på Svenska Mässan Gothia Towers i Göteborg

 

Pressinbjudan

Välkommen till finalen i Årets Konditor 2019 den 10–11 oktober i Stockholm. Journalister är varmt välkomna att bevaka tävlingen på Bak- & Chokladfestivalen på Stockholmsmässan. OSA för ackreditering till Ellen Spångberg ellen.spangberg@jmwgolin.se senast den 4 oktober.


Om Årets Konditor

Årets Konditor arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och finalen sker under Bak- & Chokladfestivalen på Stockholmsmässan den 10–11 oktober. Finalen äger rum framför en stor publik som kan följa med under de två fullspäckade finaldagarna när de tre olika delmomenten skapas: en eller flera tårtor, tre sorters söta finger foods och en tallriksdessert. Finalisternas tävlingsbidrag bedöms både av en smak- och en metodjury. Vinnaren får stolt titulera sig Årets Konditor, tillika Svensk Mästare för professionella konditorer. Dessutom vinner segraren 40 000 kr samt en Varimixers Teddy. Under ett års tid får vinnaren representera branschen och bära den välrenommerade titeln Årets Konditor. Årets Konditors huvudsponsor är Arla och man kommer bland annat använda Arlaprodukter som cream cheese, Smetana och syrad grädde i tävlingen. Mer information finns på www.aretskonditor.se

För intervju med och ytterligare information om finalisterna eller bilder, kontakta:

Ellen Spångberg
Presskontakt hos PR-byrån JMWGolin
Mobil: 076-890 47 32, e-mail: ellen.spangberg@jmwgolin.se

 

För ytterligare information om Årets Konditor, kontakta:

Martin Lundell
Vd Sveriges bagare & konditorer
Mobil: 0703-64 67 94, e-mail: martin@bageri.se