Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn

Linda Dahl

Efter en intensiv finaldag stod det klart att Linda Dahl från Olofström, boende i Stockholm, är Årets Konditor 2023, tillika Svensk Mästare för professionella konditorer. Utifrån temat “Old School” skapade Linda rena mästerverk med smaker av svarta vinbär, krusbär, äpplen och punsch på tårta, éclairer och kondisbitar, en flirt med sin barndom tolkad genom skickligt hantverk. 

Lindas kreationer - se fler foton under pressbilder

Vinnare Linda Dahls tävlingsbidrag:

Tårta – med Jacondbotten, fragilité med pistage och en svartvinbärsbavaroise smaksatt med citronverbena, rödvinbärskräm, vaniljkräm, och pistagepraline.

Éclair – med äpple och punsch, en craquelin på farinsocker dekorerad med mörk choklad.

Kondisbit – Toscabit med mördeg på hasselnötter och frystorkade krusbär, fylld med krusbärskräm på röda krusbär smaksatt med citron och timutpeppar, en finansiär på mandel och brynt smör och toppad med en tosca med honung hasselnötter och mandel slutligen doppad i en ganache smaksatt med torkat krusbärspulver.  
 

RESULTAT ÅRETS KONDITOR 2023
1. Linda Dahl, Konditor på Operakällaren, Olofström/Stockholm
2. Hampus Fors, Konditor på Signum, Göteborg
3. Montadar Kanbar, bagerichef och konditor på Bullar&Bröd, Järfälla
4. Linnea Andrae, driver egna konditoriet LINNEA’S, Tyres

Fyra finalister kämpade om den prestigefyllda titeln Årets Konditor 2023. Utifrån temat “Old School” har de tävlande haft sju timmar på sig att skapa tre olika delmoment: fyra tårtor, tolv stycken éclairer och tio stycken kondisbitar. Som extra utmaning fick finalisterna i år en hemlig råvarukorg med smaksättare och råvaror som skulle användas i éclairerna.

När alla de vackra bakverken var provsmakade, betygsatta och bedömda av en imponerad smak- och metodjury stod det klart att Linda Dahl är vinnaren av Årets Konditor 2023, tillika Svensk Mästare för professionella konditorer. Linda jobbar idag som konditor på Operakällaren i Stockholm, och det är första gången hon tävlar i Årets Konditor. Tidigare har hon varit medlem i Svenska Konditorlandslaget.

Vinnaren var tätt följd av andrapristagaren Hampus Fors från Göteborg och Montadar Kanbar från Järfälla som knep bronsplatsen.

Juryns motivering lyder:
”Årets Konditor 2023 - är en sann mästare i konsten att skapa vackra symfonier av både smaker och former. Med en hantverksskicklighet som vittnar om år av passionerat arbete, har vinnaren frammanat kulinariska mästerverk som följer tävlingens tema ”Old School”. Vinnarens arbete präglas av en unik precision, stor respekt för råvaror, och en förmåga att lyfta och kombinera rena, balanserade smaker med enastående konsistenser. Genom bakverken flödar en stark glöd och en djup förståelse för konditoryrkets kärna – en sann inspiration och en värdig vinnare.”

– Det här känns helt fantastiskt, vilken ära! När jag hörde juryns motivering och de nämnde "rena smaker" så hoppades jag att de pratade om mig, för just rena smaker är något jag alltid strävar efter. Jag tror att mina smaker i kombination med min hantverksskicklighet var det som tog mig till guldet.  Nu ser jag otroligt mycket fram emot att få bära titeln som Årets Konditor 2023, säger Linda Dahl, vinnare av Årets Konditor 2023, Svensk Mästare för professionella konditorer.

– Det har varit en härlig upplevelse att få följa Linda och de andra finalisterna under dagen när de skapat helt underbara bakverk med hjälp av traditionella metoder i ny form. De har visat både på en enorm hantverksskicklighet, och tolkat temat kreativt och personligt. Lindas fantastiska vinnarbord fyllt med toscabitar, éclairer och en jacond -och fragilitébottnad tårta med svartvinbärsbavaroise var något alldeles utöver det vanliga, säger Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer. 

Juryn i Årets Konditor 2023:
Cecilia Andersson, juryordförande, “Årets konditor 2012”, konditor på Grytberg säteri i Stjärnhov.
Josefine Pagander, hedersmedlem, “Årets konditor 2022”, Head pastry chef på Gothia Towers i Göteborg.
Frida Leijon, “Årets konditor 2016”, driver Leijon Stenugnsbageri och Konditori i Uppsala.
Anna Björlin, bagarmästare & konditor, driver Lidingö Bröd & Pâtisserie.
Sara Aasum Hultberg, “Årets konditor 2014”, frilansande konditor och matstylist.
Patrik Fredriksson, “Årets konditor 2013”, Head of brand & Development F&B på Strawberry. 
Maria Grave, “Årets konditor 2008”, coach Konditorlandslaget, yrkeslärare på Yrgo och Stadium i Göteborg.
Mia Öhrn, Bagare & konditor, förläggare på Bonnier Fakta.
Josefine Gauffin, Bagare & konditor, driver Gauffin Boulangerie i Borlänge.
Christer Lundin, Head of Food Service, Arla.
Daniel Lindeberg, Bagare & konditor, driver Lindeberg Bageri och Konditori i Nacka.
Mattias Ljungberg, “Årets konditor 2006”, driver Tössebageriet i Stockholm.
Kajsa Larsson, Bagare & konditor, yrkeslärare på Yrkeshögskolan i Kristianstad.
Alexander Pelli, “Årets bagare 2019”, bagerichef på Lillebrors bageri i Stockholm.
Annie Hesselstrand, chefskonditor på Artipelag i Värmdö.
Johan Larsson, Sveba Dahlen.