Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn
  • Finalister 2024
  • Hem /

Finalister Årets Konditor 2024

Victor Winqvist, 23 år.

Wictor Winqvist är 23 år gammal och född i Ängelholm, där han också studerade restaurang- och livsmedelsprogrammet. Idag bor Wictor i Stockholm och arbetar som chefskonditor på Operakällarens matsal. Han har tidigare arbetat på Mat & Chokladstudion i Malmö. Wictor har tävlingserfarenhet från kocklandslaget i både VM och OS. I OS i år tog laget hem guldmedaljen. Det gjorde att Wictor nu känner sig redo för att delta på egen hand i Årets Konditor.

Hans passion för bakning föddes tidigt i köken hos mormor och farmor.  Wictor ser nu att flertalet äldre tekniker och smaker börjar komma tillbaka i nya tolkningar, något han känner igen från barnsben. 

På frågan om varför just Wictor vill vinna svarar han:  
För att det är en väldigt stor ära att få titulera sig Årets Konditor och det öppnar upp många möjligheter inom konditori. Jag brinner för mitt yrke och vill fortsätta att utvecklas och med titeln i hand är allt möjligt.”

Wictor nås på: 0738200571
Wictors Instagram: @wictorwinqvist

Erik Möller, 36 år

Erik Möller är 36 år gammal och född på Donsö i Göteborgs skärgård. Idag arbetar Erik på Clarion Hotel Post i centrala Göteborg. Han har tidigare arbetat som kock men har sedan gymnasiet haft ett stort intresse och en passion för söta smaker och choklad. Detta gjorde att han bytte bana från kock och utbildade sig till konditor. Allt för att få leva ut sin kreativitet och passion. Under sitt yrkesliv har Erik även arbetat på Berzelii Choklad och Dessert, Ica Maxi Göteborg och på Gothia Towers.

Erik är van vid att tävla från det svenska kocklandslaget (2021-2023), laget slutade på en andra plats i Culinary World Cup. Den tävlingsvanan tar han nu med sig in i årets tävling.

”I år är den rätta tiden för mig. Det känns som att jag nu är på en plats i karriären där Årets Konditor faktiskt är möjligt. Jag hoppas att all min kreativitet och kunskap ska leda mig hela vägen till seger”.

Erik älskar allt som har med nötter och choklad att göra, chokladen är också hans signum då han här kan leva ut alla olika former av tekniker. Som bästa hjälpreda i konditoriet har han alltid paletten nära till hands. I framtiden drömmer Erik om att få skapa och sälja sin egen choklad.

Erik nås på: 0704024502
Eriks Instagram: @erikmoller87

Johanna Rampitsch, 29 år 

Johanna är född år 1994 i Nynäshamn. Idag bor hon i Stockholm och arbetar på Resarö Paviljong. Johanna har tidigare arbetat på Hotell Imperial i Wien, Österrike och på restaurangerna Stadshuskällaren och Spesso i Stockholm.

Johanna har vuxit upp i köket bredvid sin mamma med bakningen som största intresse. Därifrån var steget inte långt till bageri och konditori-linjen på Enskede gårds gymnasium. Valet visade sig vara mitt i prick.

Årets tema ”Framtiden” har Johanna tolkat som en spegling av vad vårt samhälle behöver just nu för att få en bra framtid. Hon menar att vi behöver förändra vårt sätt att tänka på mat och hitta ett mer hållbart sätt att leva i nuet för att främja framtiden. För Johanna betyder det att ta ett steg tillbaka och ta fram gamla metoder för att ta hand om mat, som att sylta, pickla och salta.

”Det skulle vara kul att kunna bli en förebild för andra och få en möjlighet att inspirera nästa generation att söka till detta yrke. Med min tävlan hoppas jag att få visa upp min skicklighet i hantverket och även några nya oväntade smaker” 

Johanna har tidigare tävlat med Stockholm Culinary team i Culinary World Cup 2018, där laget knep första platsen. 2020 tävlade de i Culinary Olympics, där laget slutade som tvåa. I år tävlade hon även med kocklandslaget i Culinary Olympics och kom fyra.

Johanna nås på: 0729130654 
Johannas Instagram: @signeradavjohanna 

Hilma Strömberg, 25 år

Hilma Strömberg är född 1999 i Orust utanför Göteborg. Idag bor hon i Göteborg och arbetar på det nyöppnade Clarion Hotell Draken. Inför öppningen av hotellet förra året var Hilma med från start och satte både koncept och sortiment på hotellets restaurang och café. Tidigare har Hilma arbetat som chefskonditor på det välkända Konditor Kampanilen och hon har även arbetat på MrCake i Göteborg.

2019 tävlade Hilma i SM Unga Bagare och slutade på en delad femte plats men fick genom sitt deltagande upp ögonen för att tävla inom konditori och hur man genom tävlandet kan utmana sig själv. Hilma har sedan dess drömt om en plats i Årets Konditor och ser sitt deltagande och en potentiell vinst som ett kvitto på att hon är duktig på det hon gör.

”Årets konditor har alltid varit något som jag har sagt att en dag ska jag våga söka och prova att ställa upp. En dröm helt enkelt. Jag har haft tidigare chefer som har tävlat och vunnit och jag har alltid sett upp till dem och tävlingen i sig. Det som fick mig att söka just i år var nog att jag kände att jag behövde en ny utmaning och att jag nu kan ta hem titeln.”

Det som Hilma gillar mest med sitt jobb är att det är så pass varierat och att hon får arbeta med olika typer av smaker, texturer och tekniker. Hilma beskriver sin stil inom konditori som enkel och stilren – något som syntes i hennes bidrag till finalen. Hon beskriver bidraget själv som ”en sommardröm med lite nytänk.”

Hilma nås på: 0722499905
Hilmas Instagram: @hilma.stromberg

Montadar Kanbar, 27 år

Montadar Kanbar är född 1996 i Spånga. Idag bor han i Järfälla och jobbar som bagerichef och konditor på Bullar&Bröd i Stockholm. I Årets Konditor-sammanhang kom Montadar trea förra året och tävla det är något som han är van vid. Under 2018 vann han guld i SM Unga Bagare och 2020 tog han hem vinsten i Årets Bagare och 2022 vann han en guldmedalj i Pralin-SM.  Montadar har även tävlat med Svenska Juniorbagarlandslaget internationellt.

I sitt arbete gillar Montadar att använda både komplexa och traditionella smaker på nytt vis, vilket han tror kommer passa perfekt ihop med årets tema ”Framtiden”, där han ser sin chans att visa upp all sin hantverksskicklighet och kreativitet. Med sitt deltagande i Årets Konditor vill han förutom att ta revansch även inspirera den yngre generationen att våga drömma.

”Den här tävlingen betyder oerhört mycket för mig och att bli utsedd till Sveriges bästa konditor är något jag drömt om så länge jag kan minnas. Jag älskar verkligen mitt jobb och sättet jag får uttrycka mig i det jag skapar. Att ställa upp i år igen kändes så självklart, jag vill både få revansch och kliva högre upp på prispallen men också inspirera andra att våga göra samma sak. Och om jag vinner i år då blir allt jag drömt om sant.”

Montadar nås på: 0737183677
Montadars Instagram: @montis_kanbar