10 oktober 2018 blev Disa Molin från Göteborg korad till Årets Konditor 2018 tillika Svensk Mästare för proffessionella konditorer, efter en välförtjänt vinst i den prestigefulla tävlingen. Disa gav uttryck åt det lekfulla temat Tivoli med ett genomgående exceptionellt hantverk i årets tre dokument: tårta, söta finger foods och tallriksdessert.
Disas kreationer
Deltagare
Vinnare
Disa Molin, 33 år från Göteborg, arbetar på Gothia Towers i Göteborg.
TÅRTA: ”Loop” Kaka på yoghurt, oliv- och mandelolja, toppad med plommonkompott, chokladcrisp, kesellamousse och chokladbavaroise, som smaksatts med myskmadra.
Tårtan är sedan vackert glaserad i vitt och rött.
PETIT FOURER: ”Tombola” – Pate a choux-bakelse fylld med
krämig vaniljgrädde och körsbärskräm. Dekorerad med en
vacker mördegsblomma och bladguld..
”Parisehjulet” – Chokladdoppad fingerfood, som i en tugga bjuder på luftig och mjuk pistagekaka som är täckt av hallongelé. Toppad med pistageganache och pistagekex.
”Marängdroppet” – Chokladdoppad pinnglass med färskost, gul hallonpuré och sudachi. Omsluten av italiensk maräng och dekorerad med bipollenströssel.
TALLRIKSDESSERT: ”Slänggungan” Mazarinring med svartvinbärsbavaroise och en glaze på svartavinbär, innanför finnes mandelkaramell, mandelkräm och yuzucremeux täckt med en svartavinbärsmarmelad. Sedan garnerad med en chokladtunnel fylld med yuzuskum och ett karuselltak i choklad. Vackert dekorerad med svartvinbärssorbet, yuzutapioka, röd oxalis och timutpeppar. Slänggungan presenteras på en kakaosprayad tallrik.
2:a plats
Magdalena Larsson, som arbetar på Cederleüfs & Svenheimers Bageri & Konditori, i Göteborg.
3:e plats
Franciane Tartari, som arbetar på FIKA by SPiS, i Kiruna.
4:e plats
Andrea Olsson, som arbetar på Körunda Hotell & Konferens, i Nynäshamn.