Anders Oskarsson, från Mönsterås, tog hem segern i Årets Konditor och kan därmed titulera sig svensk mästare för professionella konditorer. Tävlingen, som hade temat show-off, utmanade finalisterna till det yttersta i smak, utseende, kreativitet och hantverksskicklighet. Anders kammade hem segern genom att lyckas ta fram bakverk som inte bara visade på innovativa tekniker utan även bjöd på överraskande smakkombinationer.
Anders kreationer
Deltagare
Vinnare
Anders Oskarsson från Nilssons Konditori, Oskarshamn
TÅRTA: ”Balett Siluett”. Svartvinbär och kardemummabavaroise med gräddfil, brynt smörcreme,
vinbärsgelé och havrekaka.
PRALINER: BRISÉ: Havtornsganache med choklad, karamelliserade hasselnötter och saltkola.
ALLÈGRO: Rödvinbärsganache med hallonmarmelad, långpeppar och hallonkrisp.
TARTELETTE: ”Svansjön”. Hasselnöt- och pärontartelette med ingefära, citron, grön shisho och vitt te.
Vanilj con pralinemousse med kesella och rimmade hasselnötter.
PRINSESSBAKELSE: ”Mini princess taco”. Pistagejaconde med skogshallongelé, krämig vaniljgrädde, smörbrynt mandelmassa och citrongryn.
Finalister
Frida Leijon från Güntherska Hovkonditoriet, Uppsala
Anicka Larsson från Handgjort Stockholm
Diana Lund från Dessert & Choklad Stockholm
Weilu Wang från Prince Philosopher, Stockholm