Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn

12 november 2022

Josefine Pagander vinner Årets Konditor 2022

Efter två intensiva tävlingsdagar står det klart att Josefine Pagander från Göteborg är Årets Konditor 2022, tillika svensk mästare för professionella konditorer. Utifrån temat “Idoler” tolkade Josefine sina bakelser efter förebilden Carl von Linné. Tävlingen avgjordes under lördagen på Stockholmsmässan och arrangeras av Sveriges bagare & konditorer.

I årets upplaga av Årets Konditor är temat “Idoler”. Under två dagar, fördelat på tio timmar, imponerade finalisterna stort med sina fantasifulla koncept och bakelser. Under tävlingstiden skapade de totalt 4 tårtor, 16 desserter, 10 glassbakelser och 6 chokladkakor var. När godsakerna var betygsatta av den erfarna juryn stod Josefine Pagander, 24, högst upp på pallen. 2020 vann hon guld i SM Unga Bagare och i våras var hon en del av svenska konditorlandslaget under Konditor-EM. På andraplats hamnade Andreas Modd och tredjeplaceringen gick till Guillaume Vilallonga. 

Juryns motivering lyder: 

Med många avancerade tekniker och ett mod som fascinerade juryn har sobra och vackra bakverk skapats. Att smaka dem är en ren njutning. Årets tema, idol, genomsyrar alla skapelser och kommer med stor sannolikhet även att stå som tema för karriären. En ny konditor-idol har fått sitt genombrott! Vinnare av Årets Konditor 2022, tillika svensk mästare för professionella konditorer är Josefine Pagander. 

Ur temat Carl von Linné tolkade Josefine sina kreationer. Intresset för Linné har följt henne sedan barnsben när hennes morfar berättade om honom. 

– Det här känns helt fantastiskt! Jag har tränat så oerhört mycket inför den här dagen och det betalade sig verkligen. Jag tror att mitt enhetliga koncept och min smaksäkerhet tog mig hela vägen till guldet. Temat idoler var roligt att tolka och det känns fint att få introducera Linné och det min morfar lärde i mina bakelser, säger Josefine Pagander, vinnare av Årets Konditor 2022. 

Josefines tävlingsbidrag: 

Tårta - “Floran”
Utifrån en sida ur en gammal botanikers flora får denna spektakulära tårta sin dekor. Insidan av bakverket bjuder på framträdande smaker av grönt äpple, grön shiso, pumpafrö och dulce.

Glassbakelse - “Gåspennan”
Inget 1700-talsskrivbord utan en gåspenna i ett bläckhorn! En hasselnötsbrownie utgör botten av bläckhornet. På den en kärna av havtorn-och passionssorbet, omsluten av hasselnöts-och tonkaglass. Bakelsen toppas av en gåspenna i choklad, med ett bläck av chokladglaze.

Dessert i glas - Kohagen
Inspirationen kommer från barndomsminnen av att springa runt kohagen i det höga gräset. Hagen utgörs av citrongräs och verbenapannacotta varierat med brynt mjölkpulver, fior de latte med råmjölk, bakad vaniljkräm, yoghurtmaräng och jordgubb.

Chokladkaka
En syrlig chokladkaka som med sudachi paté fruit, karamelltryffel och rostad sesam för tankarna till en färgsprakande botanisk trädgård. 

– I dag fick vi se en ny konditor-idol skapas! Det har varit en fröjd att följa Josefine och de andra finalisterna i Årets Konditor under de här dagarna när de skapat fantastiska bakverk. Jag är djupt imponerad av konditorerna otroliga hantverksskicklighet och den kreativa höjd de visat med sina skapelser! säger Martin Lundell, vd på Sverige bagare & konditorer. 

Resultat Årets Konditor 2022: 

  1. Josefine Pagander, frilansande konditor, Göteborg 
    2. Andreas Modd, bor i Uppsala och arbetar på Tak, Stockholm
    3. Guillaume Vilallonga, Mister French, Stockholm 

Delad fjärdeplats utan inbördes ordning: 
Linnea Andrae, bor i Tyresö och driver LINNEA’S, Tyresö
Aneeta Faraj, Icanders, Stockholm

Juryn i Årets Konditor 2022: 
Cecilia Andersson, juryordförande och Årets Konditor 2012
Kasper Kleihs, Årets Konditor 2021
Josefine Baumann, Årets Konditor 2011
Christer Lundin, Arla
Patrik Fredriksson, Årets Konditor 2013
Tony Olsson, Årets Konditor 1993
Maria Grave, Årets Konditor 2008
Martin Isaksson, Chokladfabriken
Annie Hesselstad, Konditor
Sara Aasum Hultberg, Årets Konditor 2014
Mattias Ljungberg, Årets Konditor 2006
Per Klein, Årets Konditor 2003
Kim Lund, Årets Bagare 2016
Johan Larsson, Sveba Dahlen
Jennie Elmerfors, Årets Konditor 2007
Jessica Sandberg, konditor på Nya konditoriet
Anna Björlin, driver Lidingö bröd

På plats som expertkommentatorer under tävlingen var:
Daniel Roos, driver K-märkt
Elisabeth Johansson, kock och konditor

Pressbilder
Pressbilder finns på: https://www.aretskonditor.se/press/pressbilder/

För mer information om Mack-SM och Sveriges bagare & konditorer:
Martin Lundell, vd Sveriges bagare & konditorer
martin@bageri.se
0703-64 67 94

För mer information, andra- och högupplösta bilder och intervjuer med finalisterna:
Jonatan Peterson, presskontakt Mack-SM
jonatan@futurniture.com
0709-23 95 41

Om Årets Konditor
Årets Konditor arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och finalen består av fyra delmoment. Finalisternas tävlingsbidrag bedöms av en smak- och en metodjury. Under ett år får vinnaren stolt titulera sig Årets Konditor i branschen, tillika svensk mästare för professionella konditorer. Dessutom vinner segraren 40 000 kr samt en Varimixers Teddy. Årets Konditors huvudsponsorer är Arla, Sveba Dahlen och Ringdahls Bageriutrustning och de tävlande använder sig av Arlaprodukterna mjölk och Schmand under finalen. Läs mer på: https://www.aretskonditor.se/   

Om Sveriges bagare & konditorer
Sveriges bagare & konditorer är en branschorganisation för bageribranschen i Sverige. Organisationen grundades år 1900 och har sedan dess arbetat för att främja utvecklingen av bagerier och konditorier i Sverige. Sveriges bagare & konditorer har cirka 450 medlemsföretag. Bland de projekt som organisationen driver kan nämnas tävlingarna Årets Konditor, Årets Bagare, SM Unga Bagare och Mack-SM. Dessutom driver Sveriges bagare & konditorer Svenska Konditorlandslaget, Svenska Bagarlandslaget och Svenska Juniorbagarlandslaget samt ger ut Tidningen BRÖD. För mer information: https://www.bageri.se/