Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn

04 oktober 2013

Patrik Fredriksson vinnare i Årets Konditor 2013

Årets konditor 2013 är Patrik Fredriksson från Göteborg. Det stod klart idag efter en två dagar lång uppgörelse i smak, kreativitet och hantverksskicklighet. I år hölls finalen under Chokladfestivalen på Stockholmsmässan i Älvsjö. Efter en rafflande kamp stod till sist Patrik Fredriksson som vinnare med juryns motivering: Årets Konditor 2013 har genom sitt engagemang i råvarorna lagt grunden till fantastiska smakupplevelser. Vinnaren har visat en teknisk elegans utöver det vanliga och tagit tävlingen till nästa nivå.

Det är Sveriges bagare & konditorer som står bakom den prestigefyllda tävlingen där Sveriges fem bästa konditorer gör upp om den eftersträvansvärda titeln Årets Konditor – tillika svensk mästare i konditori. Tävlingen arrangeras för att ytterligare lyfta det hantverk som dagligen sker på landets alla konditorier och för att ytterligare stimulera utvecklingen och kreativiteten inom branschen. Temat för årets upplaga av tävlingen var ”Småskalighet”. Finalisterna skulle skapa en våningstårta med minst tre våningar, två olika praliner i 25 exemplar (varav en handdoppad) samt tre olika sorters söta tapas/minibakelser med förutbestämda smakriktningar.
Både bakverken och arbetet under tävlingen bedömdes av en metodjury och en smakjury. Efter juryns överläggning tilldelades Patrik Fredriksson den ärofulla titeln Årets Konditor och svensk mästare i konditori och belönades med ett stipendium på 40 000 kronor.

– Det här känns helt fantastiskt! Det är hedrande att få mäta sig med Sveriges konditorelit på det här sättet. De här dagarna har verkligen allt klaffat. All träning och den detaljerade tidsplaneringen visade sig ge resultat, säger Patrik Fredriksson, vinnare i Årets Konditor 2013.
I finalen skapade de fem finalisterna sina bakverk inför den stora publiken på Chokladfestivalen på Stockholmsmässan i Älvsjö. Under ett års tid får Patrik Fredriksson nu representera branschen och bära den delikata mästartiteln. Den höga statusen på tävlingen har lett till ett ökat intresse för att tävla bland konditorer runt om i landet och i år var startfältet starkare än någonsin.

– Jag är nästan stum av beundran över hur årets finalister levererade under finalen idag. Det var en sann uppvisning i konditori.  Med ett så här starkt startfält krävdes mycket av de tävlande och jag tycker verkligen att de presterade, även om vinnaren stod i en klass för sig, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, som arrangerar tävlingen Årets Konditor. 
På andra plats kom Lina Östberg, 24 år, från Borgholm, på tredje plats kom Disa Molin, 27 år, från Uppsala. På delad fjärdeplats kom Lina Olsén, 26 år, från Ekeby, och Didrik Persson, 22 år, från Sjöbo.

Vinnare Patrik Fredriksson tävlingsbidrag

Tårta: Vanilj/Havtorn
Praliner: Salt karamell, Björnbär/kardemumma
Söta tapas: Choklad/Ingefära, Hallontapas, Äpple/mynta