Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn

13 oktober 2017

Vinnare i Årets Konditor 2017

Kalle Bengtsson från Göteborg kammade idag hem titeln Årets Konditor, tillika Svensk Mästare för professionella konditorer i den prestigefyllda tävlingen Årets Konditor 2017. Tävlingen bestod av tre delmoment där Kalle tolkade årets tema – natur – på ett sagolikt sätt, bland annat med tårtan Insjön som dekorerades av en trollslända i socker. Grattis Kalle!

Under två intensiva dagar har landets främsta konditorer visat på stor kreativitet i ett högt tempo inför en entusiastisk publik. Tävlingen bestod av tre delmoment; en tårta med minst tre våningar, tre sorter petit fourer och ett hemligt moment. Juryn imponerades av finalisternas fantasifulla och naturinspirerade bakverk som höll hög kvalitet och bestod av nyskapande smakkombinationer som samspelade väl med varandra.

Årets tema – natur – gick som en röd tråd genom de innovativa bakverken. Kallesvinnartårta Insjön hade en granolabotten fylld med vanilj- och blåbärsbavaroise, blåbär- och flädergelé samt citronkräm med brynt smör. Tårtdekorationen som bestod av en trollslända i socker visade att naturen kan växa och frodas i ett tävlingskonditori. Kalles tre olika petit fourer visade på stor innovation vad gällde både smak och utseende. Smakkombinationerna i bland annat Svamp; fylld med citron och brynt smörkräm, doppad i citronjuice och vit choklad visade på ett otroligt välbalanserat hantverk. Det avslutande hemliga momentet gick i år ut på att skapa bakelser utifrån tilldelade silikonformar. Kalles bakverk Stenen med pecannötsmousse, fylld med bland annat marsipan, brownie och havtornskola visade på en alldeles särskild smaksäkerhet. Stenen som dekorerades med tunna chokladsnurror, brynt mandelmassa, inkokt havtorn och krasse, visade på hög kreativitet och imponerade stort på juryn. Med sin genomgående höga kvalitet och imponerande användning av konditoryrkets tekniker är Kalle Bengtsson väl värd titeln Årets Konditor 2017.

- Vi visste att årets startfält var oerhört starkt och det har vi verkligen fått bevis för. Jag slutar aldrig förundras över vilka fantastiska bakverk konditorerna i tävlingen Årets Konditor skapar. Den kreativitet och hantverksskicklighet finalisterna visar när de genom sina bakverk lyckas förmedla temat ”Natur”, höjer ribban för vad konditorbranschen i Sverige kan åstadkomma, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangerar Årets konditor. 

 

Samtliga finalister i årets tävling presenterade utsökta, fantasifulla och detaljrika bakverk utifrån noggrant utvalda ingredienser. Men Kalle Bengtsson stod ut med sina inspirerande bakverk. Eller som juryn uttryckte det i sin motivering:

Lika energifullt och vackert som virvlande löv i en höststorm, arbetade årets vinnare under hela tävlingen. Med inspiration från naturen i varje detalj, tillsammans med en sällan skådad professionalism har vinnaren fått snurr på hantverket och fångat själen i det kreativa konditoryrket. Fantastiska bakverk, där naturen uttryckts på ett elegant sätt i både färg, form och smak, har trollbundit juryn.

 

Otroligt roligt och hedrande! Min största utmaning under finalen var att hinna med allt. Och det blev riktigt svettigt i slutet. Tiden bara sprang iväg. Men allt flöt på bra och de olika momenten satt. Mitt jobb påverkas mycket av dagsformen, men idag satt verkligen allt. Jag hoppas att mina framgångar kan innebära att unga i branschen inspireras – och känner att även de kan gå långt. För det kan de. Det finns så många talanger där ute. Och fler ska vi bli, säger Kalle.

Förutom att Kalle stolt kan titulera sig Årets Konditor 2017 och Svensk Mästare i konditori vinner han även ett stipendium på 40 000 kr. Vinnaren representerar branschen under ett års tid.

 

Om Årets Konditor

Årets Konditor är de Svenska Mästerskapen för professionella konditorer. Tävlingen arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer med huvudsponsorn Arla och sponsorn Sveba Dahlen. Partners är Ringdahls, J.A Sundqvist, Bakers och Werners, Gourmetservice.

Finalisterna ska inom loppet av tio timmar, fördelat över två dagar, skapa bakverk i tre moment - en våningstårta, tre sorter petit fourer samt ett hemligt bakverk. Tävlingsbidragen bedömdes av en jury bestående av framstående konditorer som framförallt ser till smak, utseende, kreativitet och hantverksskicklighet. Bakom den prestigefyllda tävlingen står branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer Syftet med tävlingen är att belysa svenska konditorers färdigheter. Arla har varit huvudsponsor sedan starten 1988.

 

Det här var Kalles vinnarbakverk

TÅRTA: ”Insjön” Granolabotten fylld med vanilj- och blåbärsbavaroise, blåbär- och flädergelé, citronkräm med brynt smör. Glaserad med blåbärsglaze och dekorerad med en elegant trollslända i socker.

PETIT FOURER: ”Svamp” Fylld med bland annat citron och brynt smörkräm. Doppad i citronjuice och vit choklad. Bakelsen efterliknade en svamp och hatten var gjord i choklad.

”Skogshallon” Hallonknäck som bas med ett chokladlöv ovanpå. Toppad med hallonkräm, hallonpannacotta och ett hallon fyllt med nyponroskräm. Dekorerad med kvistar av choklad.

”Näckros” Svartvinbärskaka fylld med svartvinäbärsgelé dekorerad med maräng, choklad och yuzukräm föreställande en näckrosblomma.

BAKELSE: ”Stenen” Pecannötsmousse fylld med bland annat marsipan, brownie och havtornskola. Dekorerad med tunnskurna chokladsnurror, brynt mandelmassa, inkokt havtorn och krasse i form av en björkstubbe.

 

Resultat

Vinnare: Kalle Bengtsson, 33 år, från Göteborg.

Andra plats: Josefin Gauffin, 29 år, från Borlänge.

Tredje plats: Joel Lindqvist, 37 år, från Malmö.

Delad fjärdeplats: Linda Magnusson, 36 år från Göteborg och Liv Sandberg, 33 år från Östergötland.

 

Juryordförande Årets Konditor: Tony Olsson