Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn

12 oktober 2018

Disa Molin från Göteborg är Årets Konditor 2018

Nu är Disa Molin från Göteborg korad till Årets Konditor 2018 tillika Svensk Mästare för professionella konditorer, efter en välförtjänt vinst i den prestigefulla tävlingen. Disa gav uttryck åt det lekfulla temat Tivoli med ett genomgående exceptionellt hantverk i årets tre delmoment: tårta, söta finger foods och tallriksdessert. Grattis till vinsten, Disa Molin!

Tävlingen Årets Konditor, som i år fyller 30 år, har just avgjorts. Två dagar av glödande passion, knivskarp koncentration och imponerande kreativitet har lidit mot sitt slut. Fyra av landets främsta konditorer har gjort upp i den prestigefulla tävlingen inför ett fullsatt publikhav på Bak- & Chokladfestivalen i Stockholm. Konditorer visade upp fantasieggande bakverk, mer likt konstverk, när de omvandlade temat tivoli till tävlingens tre delmoment: tårta, tre sorters söta finger foods och en tallriksdessert. För att förvissa juryn om sin kompetens och värdighet som vinnare utkrävdes rejäla uppvisningar i smakakrobatik och estetik från finalisterna. Efter en händelserik dag var det Disa Molin och hennes enastående dessert som särskilt imponerade på juryn. Desserten var formad som stommen av en slänggunga och vackert placerad på en kakaosprayad tallrik som utgjorde siluetten av en karusellåkande person. Disa skapade även makalösa finger foods med tydliga smaker, vackert placerade i en strut. Smakerna i kombination med texturen i en av Disas finger foods, TOMBOLA, var fantastiska. En krispig mördeg mötte en len vaniljgrädde och en syrlig körsbärskräm. Det är ingen tvekan om att Årets Konditor 2018 besitter en stor förmåga att hänföra med sitt hantverk, sin teknik och sina säkra smaker. Med sin insats är Disa väl värd titeln Årets Konditor 2018.


– Att årets upplaga av Årets Konditor skulle vara något alldeles extra med anledning av vårt 30-årsjubileum hade vi på känn. Särskilt kul var det att se finalisterna ta ut svängarna. Att de skapade bakverk som exempelvis såg ut som en berg- och dalbana eller gav smakexplosioner som ett åk i uppskjutet var underbart. Årets bidrag har fått våra smaklökar att dansa av glädje, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangerar Årets Konditor.
Samtliga finalister presenterade detaljrika och fantasifulla bakverk utifrån noggrant utvalda ingredienser. Disa Molin stod ut med sina exceptionella och väl genomtänkta bakverk. Eller som juryn uttryckte det i sin motivering:


Likt en upplevelse på tivoli har årets vinnare bjudit på en variation av lugna, oväntade och blixtrande smakupplevelser. Juryn kände sig som passagerare på en färd i kärlekstunneln och den festliga dagen avslutades med en dessert som skapade ett pirr i magen likt åkturen i en slänggunga. Vi ställer oss alla i kö för att köpa årskort på vinnarens tivoli.


– Den här vinsten känns så himla rolig! Desserten är det jag är mest nöjd med, den är verkligen jag! Jag hade smakbilden på desserten klar väldigt tidigt, och jag lyckades presentera det tydligt. Jag gillar när det är syrligt, och det märkte man i mina bakverk. Sockerdekorationen var jag orolig över, det är inte min paradgren, men det var väldigt roligt och gick bra. Allra svårast var nog att hålla tiden, mot slutet drog jag över några sekunder. Att vinna känns jättestort, det är en bekräftelse, och förhoppningsvis öppnas många dörrar också, säger Disa Molin, vinnare av Årets Konditor 2018.


Under finaldagen fanns en livepanel på plats där bland annat Roy Fares, vinnare av Årets Konditor 2010, med sin expertis kommenterade tävlingen och finalisternas bakverk.
– Vi har fått se riktigt fina bidrag idag, det har verkligen varit en härlig presentation och väldigt goda bakverk. Vi fick se mycket färg, lekfullhet och glädje och alla har lyckats att ge uttryck till temat, även om vissa stack ut mer. De är duktiga konditorer, och det är kul att den här tävlingen låter dem, och hantverket vi brinner för, ta plats och synas. Det öppnades många dörrar för mig när jag själv vann, och att kunna nå ut med sin passion är viktigt för både personen och hela yrket, säger Roy Fares.

 

Om Årets Konditor

Årets Konditor arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och finalen sker under Bak- & Chokladfestivalen på Stockholmsmässan den 11–12 oktober. Tävlingen är uppdelad på två dagar – fyra timmar första dagen och sex timmar andra dagen. Finalen sker framför en stor publik som kan följa med under de två fullspäckade finaldagarna när de tre olika delmomenten skapas: en eller flera tårtor, tre sorters söta finger foods och en tallriksdessert. Finalisternas tävlingsbidrag bedöms både av en smak- och en metodjury. Vinnaren får stolt titulera sig Årets Konditor, tillika Svensk Mästare för professionella konditorer. Dessutom vinner segraren 40 000 kr samt en Varimixers Teddy. Under ett års tid får vinnaren representera branschen och bära den välrenommerade titeln Årets Konditor. Läs mer om tävlingen på aretskonditor.se.
Årets Konditors huvudsponsor är Arla.

 

Det här var Disas vinnarbakverk

TÅRTA: ”LOOP” – Kaka på yoghurt, oliv- och mandelolja, toppad med plommonkompott, chokladcrisp, kesellamousse och chokladbavaroise, som smaksatts med myskmadra.
Tårtan är sedan vackert glaserad i vitt och rött.

PETIT FOURER: ”TOMBOLA” – Pate a choux-bakelse fylld med
krämig vaniljgrädde och körsbärskräm. Dekorerad med en
vacker mördegsblomma och bladguld.

”PARISERHJULET” – Chokladdoppad fingerfood, som i en tugga bjuder på luftig och mjuk pistagekaka som är täckt av hallongelé. Toppad med pistageganache och pistagekex.

”MARÄNGDROPPET” – Chokladdoppad pinnglass med färskost, gul hallonpuré och sudachi. Omsluten av italiensk maräng och dekorerad med bipollenströssel.

TALLRIKSDESSERT: ”SLÄNGGUNGAN” – Mazarinring med svartvinbärsbavaroise och en glaze på svartavinbär, innanför finnes mandelkaramell, mandelkräm och yuzucremeux täckt med en svartavinbärsmarmelad. Sedan garnerad med en chokladtunnel fylld med yuzuskum och ett karuselltak i choklad. Vackert dekorerad med svartvinbärssorbet, yuzutapioka, röd oxalis och timutpeppar. Slänggungan presenteras på en kakaosprayad tallrik.


Resultat

Vinnare:
Disa Molin, som arbetar på Nääs Fabriker Hotell och Restaurang, i Göteborg.

Andra plats:
Magdalena Larsson, som arbetar på Cederleüfs & Svenheimers Bageri & Konditori, i Göteborg.

Tredje plats:
Franciane Tartari, som arbetar på FIKA by SPiS, i Kiruna.

Fjärdeplats:
Andrea Olsson, som arbetar på Körunda Hotell & Konferens, i Nynäshamn.

Juryordförande Årets Konditor 2018: Tony Olsson från Thelins Konditori


Under eftermiddagen kommer pressrummet fyllas med bild- och videomaterial från tävlingen.
Hemsida: www.aretskonditor.se


För ytterligare information om Årets Konditor, kontakta:
Martin Lundell, vd hos arrangören Sveriges bagare & konditorer
mobil: 070-364 67 94, email: martin@bageri.se


För intervjuer, ytterligare information om finalisterna eller bilder, kontakta:
Nena Javadian, presskontakt Kelly and Pling
mobil: 073-571 14 14, email: nena.j@kellyandpling.com


För högupplösta pressbilder, videomaterial och mer information:
Pressbilder: www.aretskonditor.se/press/pressbilder
Videomaterial: http://www.youtube.com/Bagerifilmer
Önskas högupplöst version av videomaterial, vänligen kontakta Nena Javadian.