Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn

12 november 2021

Kasper Kleihs vinner Årets Konditor 2021

Nu står det klart att Kasper Kleihs från Ullared tar hem guldmedaljen i Årets Konditor 2021, tillika svenska mästerskapen för professionella konditorer. Utifrån temat Fenomen tolkade Kasper sin tårta, tallriksdessert och bakelser med stor inspiration från olika väderfenomen, från lugnet före stormen till full storm och cyklon. Ett spektakulärt succékoncept blandat med imponerande hantverksskicklighet fick juryn på fall. Tävlingen avgjordes inför publik och via livesändning från Stockholmsmässan under fredagen.

Under två intensiva dagar har fem finalister kämpat om den prestigefyllda titeln Årets Konditor 2021. Utifrån temat Fenomen har de tävlande haft tio timmar på sig, fördelat över två dagar. Under tävlingen skapade de totalt 5 tårtor, 30 bakelser i 3 olika varianter samt 10 stycken tallriksdesserter i var. När godsakerna var provsmakade, betygsatta och bedömda av en imponerad jury stod Kasper Kleihs, 27 år, sist kvar och kan nu titulera sig Årets Konditor, tillika svensk mästare för professionella konditorer. Kasper arbetar till vardags som konditor på restaurang Etoile i Stockholm. 2020 tog han en silvermedalj med svenska kocklandslaget i Culinary Olympics och är även Head Pastry Chef i Swedish Culinary Team.

Vinnaren var tätt följd av Andreas Modd, Nynäshamn, på en andraplats och Jimmy Wollberg, Olofstorp, som vann bronspengen.

 

Juryns motivering lyder:

“Med årets vinnare får vi se en tolkning på temat Fenomen som är helt fenomenalt. Med fokus och målmedvetenhet har vinnaren med stor hantverksskicklighet och precision i världsklass, levererat ett elegant bord där alla sinnen och element får ta plats i ljuset.”

 

  • Jag är otroligt nöjd, då jag siktade på att vinna känns det härligt att plocka hem guldet. Min känsla för dagen var som min tolkning av dagens tema, att inleda med ljusets fenomen som gav ett lugn före den begynnande stormen och avsluta med cyklonen som sveper in med all sin kraft och ta hem alltihop, säger Kasper Kleihs, Årets Konditor 2021.

 

  • Vilken hög nivå vi fick se idag! Med temat Fenomen blev årets upplaga en riktig show och jag är väldigt imponerad över finalisternas förmåga att hantera så många moment under den hårda tidspressen. De har visat på en enorm hantverksskicklighet, men också på otroligt starka psyken. Att få tagit del av Kaspers skapelser på nära håll, där hans spektakulära tromb-tårta “Stormen” spelade huvudrollen, var en fantastisk upplevelse. Ett riktigt proffs vars utveckling jag mer än gärna följer, säger Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer som arrangerar Årets konditor.

 

 

Vinnare Årets Konditor 2021, Kasper Kleihs:

Tårta: Stormen

Den spektakulära tårtan “Stormen” är inspirerad av ett regnigt väder med sin droppliknande form och en trombdektor på toppen. I “Stormens” inre finns stora smaker i en krämig mandelbavaroise och choklad, täckt av svartvinbärsglaze.

Bakelse 1: Halo
Det optiska fenomenet “Halo” lyser i en cirkel av ljus och representeras av en krämig vaniljbavaroise kombinerad med sötma från persika och frisk citronganache.         Bakelse 2: Norrsken
I bakelsen “Norrsken” finns åkerbär och vildhallon som står för bakelsens syrlighet, kombinerat med en len mjölkchoklad och hasselnötspannacotta.

Bakelse 3: Slutet på regnbågen

I bakelsen “Vid regnbågens slut” finns en smakstark sammansättning av syrliga tendenser från lime, kryddigheten från halländsk fläder och söt blåbärssylt, allt på en havrebotten.

Tallriksdessert: Cyklon

I en varm brynt smörkaka med både äppelkompott, äppelsås och äppelglaze och med en syrlighet från yoghurten och citronmarängen är tallriksdessterten uppbyggd likt en cyklon.

 

Resultat Årets Konditor 2021
1.
Kasper Kleihs, från Ullared, bor i Sundbyberg, arbetar på Restaurang Etoile i Stockholm

  1. Andreas Modd, från Bollnäs, bor och arbetar i Nynäshamn, Chokladhuset
  2. Jimmy Wollberg, bor i Olofstorp, driver Berzelii choklad och arbetar på Yrgo i


Delad fjärde plats utan inbördes ordning

Sara Nilsson, från Hedemora, bor i Lerum, arbetar på Roots Foodmarket i Göteborg

Jessica Pettersson, från Örnsköldsvik, bor och arbetar i Stockholm, Gateau

 

Jury Årets konditor 2021:
Cecilia Andersson, juryordförande, “Årets konditor 2012”, ägare av Restaurang Handelshuset, Saltsjöbaden

Magnus Hård, Restaurang Villa Källhagen, Stockholm

Jan Danielsson, “Årets konditor 1994”, konditor på Chokladfabriken, Stockholm

Isabella Vestergren, “Årets konditor 2019”, Pastry chef på at Six

Inger Myresten, head of marketing, Arla

Jennie Elmefors, “Årets konditor 2007”, driver Bread & Sweets i Västerås

Martin Isaksson, chokladmästare på Chokladfabriken

Jesper Långström, utbildningsansvarig Sveriges bagare & konditorer

Daniel Lindeberg, driver Lindebergs bageri och konditori, Stockholm

Tony Olsson, “Årets konditor 1993”, Thelins Bageri, Stockholm

Elisabeth Olsson, kock och konditor, driver Mediamat

Jan Zimmerman, VD Sveba Dahlen

Daniel Roos, driver K-märkt

Per Klein, “Årets Konditor 2003”, medgrundare till föreningen Årets konditor

Mattias Ljungberg, driver Tössebageriet i Stockholm

Sara Aausum Hultberg, “Årets Konditor 2014”, konditor på Villa Dagmar

 

Om Årets Konditor

Årets Konditor arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och finalen avgjordes den 11–12 november 2021. Finalen ägde rum framför publik som får följa de tävlande under två fullspäckade finaldagar när de i tre olika delmoment skapar: 5 tårtor, 30 bakelser i 3 olika varianter och 10 tallriksdesserter. Finalen kunde även följas via livesändning på  webben. Finalisternas tävlingsbidrag bedöms både av en smak- och en metodjury. Vinnaren får stolt titulera sig Årets Konditor, tillika Svensk Mästare för professionella konditorer. Dessutom vinner segraren 40 000 kr samt en Varimixers Teddy. Under ett års tid får vinnaren representera branschen och bära den välrenommerade titeln Årets Konditor. Årets Konditors huvudsponsorer är Arla och Sveba Dahlen och finalisterna kommer bland annat använda Arlaprodukter som Arla® Pro Färskost, Arla® Pro Grekisk Yoghurt eller Arla® Pro Smetana.

Bilder

Foton finns på www.aretskonditor.se/press/pressbilder/

Se finalen på video

Se ett kort sammandrag från finalen

Se hela finaldagen:

https://www.youtube.com/watch?v=RxKZMa_FkME

För intervju med och ytterligare information om finalisterna, bilder, video eller recept kontakta:

Jonatan Peterson

Presskontakt

Mobil: 0709-23 95 41, e-mail: jonatan@futurniture.com

 

För ytterligare information om Årets Konditor, kontakta:

Martin Lundell

Vd Sveriges bagare & konditorer

Mobil: 0703-64 67 94, e-mail: martin@bageri.se