Uttagningen till finalen av Årets Konditor 2023 är avgjord och fem av landets bästa konditorer har tagit sig vidare till finalen som avgörs den 10 november. Årets tema är Old School, och på sju timmar ska finalisterna göra upp om den prestigefyllda titeln Årets Konditor 2023, tillika Svensk Mästare för professionella konditorer.
Efter en spännande semifinal med sju utvalda finalister står nu fem av Sveriges skickligaste konditorer klara inför höstens final. Semifinalen höll hög kvalitet och talangerna bjöd på flera nytänkande smakkombinationer och vackra skapelser.
Den 10 november avgörs finalen i Årets konditor, en tävling som har funnits sedan 1988 och bjudit på ett enormt hantverk och kreativitet genom åren och i enlighet med traditionen präglas även årets tävling av ett ännu utvalt tema. I år är temat som ska inspirera konditorerna Old School, där tolkningen ligger hos konditorerna själva. Utifrån temat ska finalisterna under tidspress kreera bakverk som håller hög smakprecision, estetisk och kreativ höjd samt visar på teknisk skicklighet.
”Årets tema Old School och tidspressen på sju timmar är minst sagt en utmaning för de deltagande och jag ser fram emot att se hur våra finalister kommer att tolka och inspireras av temat. Efter att ha vad våra fem talanger kunde uppnå i semifinalen är jag övertygad att vi får se magi när vi träffar dem igen under finaldagen. Jag slutar aldrig imponeras av den fantasi och kreativitet som konditorernas fantastiska kreationer bjuder oss på”, säger Martin Lundell, VD för Sveriges bagare & konditorer.
Tävlingen Årets Konditor arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och avgörs under en dag ute på Bak – och Chokladfestivalen vid Stockholmsmässan. Under finaldagen kommer publiken få följa när de tre olika delmomenten skapas, avsmakas och bedöms. I årets tävling ska finalisterna skapa fyra tårtor vilka totalt ska räcka till 40 personer, samt ytterligare en tiobitars-tårta till juryn. De ska även presentera tolv eclairer. Till eclairerna får varje tävlande en hemlig råvarukorg från vilken en fyllning till eclairerna ska kreeras. Slutligen ska finalisterna presentera tio stycken bitar, vilka ska vara en tolkning av en klassisk kondisbit och antingen doppas i tempererad choklad eller ha dekor av densamma. Hela finalbordet dukas sedan upp i ett eget designat ”skyltfönster”, ett för varje finalist.
Under finalen kommer en expertsoffa finnas på plats där med välrenommerade experter som kontinuerligt kommenterar på finalen.
Bidragen bedöms av en smak- och metodjury. Juryordförande är Cecilia Andersson som även är ordförande för föreningen ÅK.
Här är finalisterna i Årets Konditor 2023
Montadar Kanbar, från Spånga, bor i Järfälla/Jakobsberg och är konditor och bagerichef på Bullar och Bröd i Stockholm.
Hampus Fors, från Torslanda Hisingen, bor i Göteborg och är Konditor på restaurang Signum.
Linda Dahl, från Olofström i Blekinge, bor i Hägersten och är konditor på Operakällaren.
Linnea Andrae, från Tyresö Strand, och driver eget konditori ”Linneas” i Tyresö Strand.
Om Årets Konditor
Årets Konditor arrangerar branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och finalen sker under Bak- & Chokladfestivalen på Stockholmsmässan den 10 november. Finalen äger rum framför en stor publik som kan följa med under en fullspäckad finaldag när de tre olika delmomenten skapas: en eller flera tårtor, tolv stycken eclairer och tio stycken kondisbitar. Finalisternas tävlingsbidrag bedöms både av en smak- och en metodjury. Vinnaren får stolt titulera sig Årets Konditor, tillika Svensk Mästare för professionella konditorer. Dessutom vinner segraren 40 000 kr. Under ett års tid får vinnaren representera branschen och bära den välrenommerade titeln Årets Konditor. Årets Konditors huvudsponsor är Arla, Sveba Dahlén och Ringdahls bageriutrustning och man kommer bland annat tolka Arlas Årets smak SMÖRIGTi tävlingen.
Pressbilder finns på: https://www.aretskonditor.se/press/pressbilder/
För intervju och ytterligare information om finalisterna, bilder eller pressackreditering till finalen, kontakta:
Malou Rönnmark, presskontakt Årets Konditor
Mobil: 073-366 57 79
E-post: Malou.ronnmark@kingstreetpr.se
För information om Årets Konditor och branschfrågor, kontakta:
Martin Lundell, Vd Sveriges bagare & konditorer
Mobil: 070-364 67 94
E-post: martin@bageri.se
Om Sveriges bagare & konditorer
Sveriges bagare & konditorer är en branschorganisation för bageribranschen i Sverige. Organisationen grundades år 1900 och har sedan dess arbetat för att främja utvecklingen av bagerier och konditorier i Sverige. Sveriges bagare & konditorer har cirka 450 medlemsföretag. Bland de projekt som organisationen driver kan nämnas tävlingarna Årets Konditor, Årets Bagare, SM Unga Bagare och Mack-SM. Dessutom driver Sveriges bagare & konditorer Svenska Konditorlandslaget, Svenska Bagarlandslaget och Svenska Juniorbagarlandslaget samt ger ut Tidningen BRÖD. För mer information: www.bageri.se